Avui us vaig a parlar de Recursos Educatius Oberts.
Per qui no ho conega, els Recursos Educatius Oberts són materials i recursos en diferents suports i formats que poden ser utilitzats tant per a aprendre, ensenyar i inclús investigar. Però allò que caldria destacar és que són oberts, és a dir, són de domini públic o protegits amb una llicència obert permetent així que puguen ser accessibles i difosos (cal citar l'autoria) i a més, si cal, modificar-los i adaptar-los atenent a allò que volem treballar a l'aula i a les necessitats del nostre alumnat.
EDIA és un projecte gestionat per CEDEC, i ofereix una àmplia diversitat de recursos educatius oberts que poden ser utilitats en les etapes d'Infantil, Primària, Secundària, Batxillerat i inclús per a Formació Professional. Aquests recursos tenen com a objectiu no només l'aprenentatge d'aquells continguts curriculars lligats a aquests sinó també el desenvolupament de la competència digital a l'aula entre altres. Afavoreixen el treball i l'aprenentatge autònom per part dels alumnes mitjançant una metodologia on l'estudiant participa de forma més activa i a més, presenten un caràcter més lúdic que junt amb el fet d'estar utilitzant dispositius digitals podrà incrementar la motivació i implicació de l'alumnat.
A més, existeixen materials de qualsevol àrea de coneixement lligada als continguts curriculars i que poden ser modificables fent ús d'una ferramenta oberta anomenada Exelearning, que permet crear recursos interactius d'una forma molt senzilla sense la necessitat de tenir un gran maneig i desimboltura en aquest camp, ja que compta amb tutorials i un blog on pots trobar molta informació del seu funcionament. Personalment, us la recomane.
No obstant això, una de les coses que més m'agraden d'aquest projecte és que s'han generat xarxes de docents que repensen i debaten sobre algunes qüestions que ens interessen com a educadors i també a l'incorporar recursos TIC a l'aula. Alguns dels diàlegs plantejats obrin una mirada cap a nous models de continguts que siguin més accessibles, respectuosos i inclusius. Així com pots conèixer experiències reals d'escoles que amb els REO han aconseguit fer treballs i projectes meravellosos; i llegir articles que CEDEC publica periòdicament relacionats amb els REO, softwares lliures, metodologies, avaluacions, aspectes sobre l'actualitat educativa...
D'altra banda, també m'agradaria comentar-vos una altra xarxa de Recursos educatius oberts anomenada Procomun d'Educalab, que també és un lloc d'intercanvi de materials, idees i experiències, on pots buscar, crear i modificar els recursos. Funciona d'una manera semblant a l'anterior perquè també està organitzada per contextos educatius i àrees de coneixement. D'aquesta plataforma, m'agradaria que cap a la possibilitat de crear comunitats de treball on diferents docents interactuen i on és possible crear esdeveniments virtuals informatius on s'intercanvien i es difonen idees, permetent així una major connexió, col·laboració i participació dels diferents membres de la comunitat educativa.
Com a conclusió, m'agradaria posar l'accent en la importància de crear i compartir Recursos en obert, que possibiliten que tothom puga accedir i aplicar-los a la seua aula, dirigint-nos tothom cap a una educació més equitativa i inclusiva. A més, considere essencial el fet de tenir xarxes on diferents docents puguin compartir i enriquir les seues experiències. Els REO són un pas endavant en direcció a l'educació que volem aconseguir.
No hay comentarios:
Publicar un comentario